یکی از ترس هایی که همواره در میان متقاضیان عمل پیکرتراشی وجود دارد، ترس از آمبولی و عوارض ناشی از آن است، اگر شما هم نسبت به این موضوع فوبیا دارید و یا دلتان می خواهد در مورد آن بیشتر بدانید، تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
آمبولی چیست؟
تقریبا از هر 10 نفر متقاضی عمل پیکرتراشی، 9 نفر نسبت به آمبولی ترس و فوبیا دارند، و چه بسا افرادی که بخاطر ترس از آمبولی قید انجام جراحی های پیکرتراشی را زده اند، در ابتدا بهتر است، با مفهوم دقیق آمبولی آشنا شویم و سپس به بقیه مسائل بپردازیم.
آمبولی (به انگلیسی : Embolism) انسداد ناگهانی عروق سرخرگ است و انواع مختلفی دارد، اما عارضه مورد بحث ما در این مقاله، آمبولی مرتبط با انسداد سرخرگ ریوی است که به آن آمبولی ریه اطلاق می شود، آمبولی معمولا عارضه ناشی از لخته خون است.
آمبولی چگونه بوجود می آید؟
لخته شدن خون در سیاهرگهای عمیق، دلیل اصلی آمبولی است، این حالت هر زمانی که خون در داخل رگ ها تجمع پیدا کرده و به خوبی جریان نداشته باشد، ایجاد می شود، لخته خون عامل آمبولی، معمولا در یکی از عروق سیاه رگ تحتانی مانند پاها و یا لگن تشکیل می شود و از طریق گردش خون، به یکی از سرخ رگ های خون رسان در بافت شش می رسد، و با بستن سرخ رگ باعث کاهش اکسیژن رسانی و توانایی تنفس در فرد شده و بعضا ممکن است موجب از بین رفتن بافت ریه شود. این عارضه ممکن است در تمام سنین رخ دهد اما بیشتر در بزرگسالان شایع است.
علائم شایع آمبولی
آمبولی دارای علامت های خاصی است، اما از شایع ترین آن ها می توان، به تنفس بیش از حد، افزایش ریتم غیرمعمول ضربان قلب، تب و تعریق شدید، کبود شدن انگشتان، لب ها و صورت به علت کمبود اکسیژن، شنیده شدن صدای خس خس ریه ها، سرفه همراه با خلط خونی، سنکوب یا حالت قش و ... می باشد.
عوامل تشدید کننده آمبولی
آمبولی معمولا در افراد بالای 60 سال شایع است، اما عواملی وجود دارد که می تواند باعث بروز و یا تشدید این بیماری شود، به عنوان مثال هرگونه آسیب، بیماری و یا جراحی که نیاز به استراحت طولانی مدت داشته باشد، شکستگی استخوان ها (آمبولی استخوان)، نشستن بیش از اندازه به عنوان مثال در سفرهای های هوایی طولانی، بیماری های قلبی مانند نارسایی احتقانی و اختلالات ریتم قلب، چاقی، مصرف دخانیات، مصرف قرص های ضد بارداری بخصوص در خانم های سیگاری، فشار خون بالا، سرطان بخصوص مبتلایان به سرطان پانکراس و ... از عوامل بوجود آورنده و تشدید کننده آمبولی است.
اگر در مواردی که در بالا ذکر شد دقت کرده باشید و از طرفی دستورالعمل های قبل و بعد از عمل پیکرتراشی کلینیک ژیوا را مطالعه کرده باشید، شاید همین جای مقاله ذهنتان نسبت به آمبولی و شرایط آن روشن شده باشد و مثل قبل از آن نترسید.
پیشگیری از بروز آمبولی در عمل های پیکرتراشی کلینیک ژیوا
راهکارهای مختلفی برای جلوگیری از آمبولی وجود دارد، اما باتوجه به محوریت مقاله، ما مواردی را بررسی می کنیم که به عمل های جراحی پیکرتراشی مرتبط است، در صورتی که کلینیک ژیوا را برای عمل پیکرتراشی انتخاب کنید، به شما قبل از عمل یک جوراب کشی و بالشت تحویل داده می شود، که جوراب در واقع اثر ضد آمبولی داشته و روز عمل قبل از ورود به بیمارستان باید آن را پوشیده باشید، نکته بعدی که در کاهش احتمال ابتلا به آمبولی موثر است، ترک دخانیات قبل از عمل پیکرتراشی است، یکی دیگر از پروتکل های سخت گیرانه در عمل های پیکرتراشی کلینیک ژیوا، عدم استفاده از قرص های هورمونی مانند قرص های جلوگیری از بارداری در بازه زمانی 2 ماه قبل از عمل پیکرتراشی است، در حین عمل نیز با توجه به انجام جراحی های پیکرتراشی کلینیک ژیوا در بیمارستان فوق تخصصی، پمپ ضد آمبولی به بیمار متصل است و بعد از اتمام عمل نیز آمپول های ضد انعقادخون تزریق می شود، در صورتی که بیمار دارای اضافه وزن باشد و جراح ریسک ابتلا به آمبولی را تشخیص دهد، برای دوران نقاهت و استراحت در منزل نیز آمپول های ضد انعقاد تجویز می شود. پس از عمل نیز به بیماران توصیه می شود روزانه به صورت مرتب فعالیت داشته و چند دقیقه ای در هر ساعت پیاده روی کنند و همچین مصرف مایعات را نیز فراموش نکنند. در ویدیوی زیر می توانید صحبت های خانم دکتر علوی، مدیر مرکز تحقیقات پوست و سلول های بنیادی و مشاور ارشد کلینیک پیکرتراشی ژیوا، را در مورد آمبولی بشنوید.
سخن آخر
آمبولی نیز مانند تمامی عوارض شایع اعمال جراحی، قابل کنترل و پیشگیری بوده و تنها مربوط به جراحی های پیکرتراشی نمی باشد، این درحالی ست که این عارضه با توجه مراقبت و کنترل های پیش، حین و بعد از عمل در جراحی های زیبایی کمتر از 1% درصد است، و البته تا به امروز و در طول عمر ده ساله مرکز زیبایی و پیکرتراشی ژیوا، حتی یک مورد ابتلا به آمبولی و عوارض ناشی از آن در این مرکز وجود نداشته است، این اصل را فراموش نکنید، مشاوره صحیح و پست آپ بعد از عمل در کنار رعایت پروتکل های مرتبط توسط بیمار می تواند ریسک شما را در جراحی های زیبایی به حداقل رسانده و شما را به نتیجه مطلوبتان برساند. جهت دریافت وقت مشاوره حضوری می توانید از طریق فرم زیر اقدام فرمایید.